Mänttä-Vilppulan seurakunta

Sana Sinulle

Hartauskirjoitus julkaistu to 11.1.2018 KMV-lehdessä.


Kohti Nuutinpäivää!


Jokainen juhla päättyy aikanaan, niin myös joulu. Kirkollisessa perinteessä joulunpyhät päättyvät loppiaiseen, mutta kansan syvien rivien parissa jouluajan päätöspäivänä on pidetty ensi lauantaina olevaa Nuutin päivää. Hassusti pukeutuneiden ja naamioituneiden nuuttipukkien kiertue talosta taloon päätti menneinä vuosisatoina jouluajan. Tapa on kuulunut erityisesti länsisuomalaiseen kansanperinteeseen.

Joulunpyhien päättymiseen liittyy monella pientä haikeutta. Siivottaessa joulua ulos talosta ja pakattaessa joulukoristeita takaisin laatikoihin ei voi todeta muuta kuin, että yksi joulu on taas ollut ja mennyt. Toisille tuo aika on merkinnyt yhdessäolon aikaa läheisten kanssa, toisille oman yksinäisyyden korostumista. Kaikille on kuitenkin kuulunut joulun sanoma ihmisiä rakastavasta Jumalasta, joka antoi Poikansa syntyä ihmiseksi ja maailman Vapahtajaksi.

Vaikka nyt onkin tullut aika siivota joulu ulos talosta, niin älä kuitenkaan anna Nuutin viedä joulun sanomaa sydämestäsi. Joulun sanoma ei kuulu pyhien päättyessäkään tunkiolle vaan se on tarkoitettu antamaan voimaa, uskoa ja toivoa elämän arjen keskelle. Enkelten viesti on totta niin jouluna, juhannuksena kuin Nuutin päivänäkin: "Tänään on teille Daavidin kaupungissa syntynyt Vapahtaja. Hän on Kristus, Herra."

Jokainen juhla päättyy aikanaan, mutta ihmiseksi syntyneen Vapahtajan läsnäolo kristityn ihmisen elämässä ei pääty milloinkaan. Hänen läsnäolonsa ei rajoitu juhlapyhiin, vaan hänen kanssaan saamme käydä kohti arkiseen elämäämme liittyviä haasteita turvallisin mielin. Kaikki ei ole kiinni vain omista voimistamme ja jaksamisestamme sillä, ihmiseksi syntynyt Jumala on tullut vierellemme. Hän on tuonut meille taivaallisen valon ja luvannut kulkea kanssamme kaikki päivät aina maailman loppuun asti.

Tämä sanoma kuuluu myös sinulle ja sen vastaanottaneena saat jouluevankeliumin paimenten tavoin palata elämäsi arjen keskelle kiittäen ja ylistäen Jumalaa siitä mitä olet nähnyt ja kuullut. Joulun lapsi, Jeesus Kristus, olkoon kanssasi nyt ja aina!

 

Markku Viitala

vs. kirkkoherra

Mänttä-Vilppulan seurakunta

Siirry sivun alkuun