Mäntän kirkko

Kuva: IronMedia

Länsitorikatu 2, 35800 MÄNTTÄ

Kun Mäntän seurakunta erotettiin Vilppulan seurakunnasta vuonna 1921, itsenäisen seurakunnan perustamisen ehdoksi asetettiin oman kirkon rakentaminen. Niinpä G. A. Serlachius Oy lupautui rakennuttamaan kirkon omalla kustannuksellaan. Kirkon suunnitteli arkkitehti W.G. Palmqvist. Kirkko valmistui vuonna 1928, ja se vihittiin käyttöönsä saman vuoden syyskuussa, G. A. Serlachius Oy:n 60-vuotisjuhlavuonna.

Kun kirkon pääovesta astutaan sisälle, nähdään oven vieressä vasemmalla marmoritaulu, jossa esitellään lyhyesti Mäntän historia, kirkon rakennuttajan sekä arkkitehdin ja taiteilijoiden nimet. Samasta taulusta käy selville myös kirkon valaisimien, kellojen ja ensimmäisten urkujen alkuperä. Oikeanpuoleisessa marmoritaulussa luetellaan 27 tärkeimmän rakennusmiehen ja työnjohtajan nimet. Mäntän kivikirkko on pohjaratkaisultaan ristinmuotoinen. Kirkon kellotapuli kohoaa 37 metrin korkeuteen ja kirkkosalin kupoli on 13 metriä lattiatasosta. Saliin mahtuu noin 450 henkeä.


Alttaritaulu on taidemaalari Alvar Cawénin maalaama. Aiheena on Maria Jeesus-lapsi sylissään lampaiden ympäröimänä. Ainutlaatuista on, että taulun henkilöt, maisema ja lampaat ovat mänttäläisiä. Cawénin työtä ovat myös lasimaalaukset alttaritaulun molemmin puolin. Urkuparvella oleva lasimaalaus on puolestaan taiteilija Eric Ehrströmin suunnittelema.


Alttaritaulun ohella todellisia helmiä Mäntän kirkossa ovat saarijärveläisen kuvanveistäjä Hannes Autereen puuveistokset, joita on kaikkiaan 35. Alttarikaiteessa on 11 syväreliefiä, joissa kuvataan Jeesuksen elämän päätapahtumia Betlehemistä ristin kantamiseen. Saarnatuolin sivulla on seitsemän puuveistosta, joiden aiheet vaihtelevat kirkollisesta elämästä Raamatun tapahtumiin. Kaiteen alapylvään päällä on veistos, joka esittää Marian sylissä olevaa Jeesus-lasta kädet siunaukseen kohotettuina. Kaiteen yläkulmissa on viisi hahmoa: apostoli Pietari avaimineen ja neljä evankelistaa symboleineen (ihminen, leijona, härkä ja kotka). Saarnatuolin katon päällä on Ihmisen Poika käsissään miekkaa muistuttava risti, Jumalan sanan kaksiteräinen miekka.


Urkuparven kaiteessa on yhdeksän matalareliefiä, jotka kuvaavat Suomen kansan vanhoja elämänmuotoja. Vasemmalla on Jumalan käsi kohotettuna siunaukseen, oikealla mies ja vaimo hiljentyneenä kiitokseen arkisen työn päättyessä. Kirkon ulko-oven vieressä oleva vaivaisukko on sekin Autereen veistos.


Toukokuussa 2003 otettiin käyttöön J.L. van den Heuvel orgelbouw:n rakentamat 30 äänikertaiset urut. Uruista löytyy lisätietoa osoitteesta http://vandenheuvel-orgelbouw.nl

Kellotornissa on kolme saksalaista kelloa, joiden halkaisija vaihtelee 82-123 cm:n välillä.


Valaisimet ovat pääosin helsinkiläisen Taito Oy:n laadukasta työtä. Kastemalja ja lukupulpetti ovat teollisen muotoilijan Minna Borgin suunnittelemat. Kirkkotekstiilit on suunnitellut professori Päikki Priha ja Ateljé Solemnis on toteuttanut työn. Alttaripöydän ja -kaiteen liinat ovat mänttäläiset naiset valmistaneet talkoilla.


 

Siirry sivun alkuun
 

Tulosta tämä sivu