Kaste

Kuva: IronMedia

Kaste on portti seurakunnan yhteyteen.

Perustana on Jeesuksen antama kastekäsky:

"Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni: kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettakaa heitä noudattamaan kaikkea, mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa. Ja katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti."


Kasteessa kastettu liittyy paikallisseurakunnan jäseneksi ja osaksi Jumalan maailmanlaajaa perhettä. Vanhemmat ja kummit kutsutaan yhdessä seurakunnan kanssa kantamaan vastuuta kastetun kristillisestä kasvatuksesta.

Kasteesta voi sopia ottamalla yhteyttä kirkkoherranvirastoon. Tavallisesti lapsi kastetaan alle kolmen kuukauden ikäisenä ja merkitään kasteen rekisteröimisen yhteydessä väestötietojärjestelmään. Mikäli aikaraja syystä tai toisesta ei riitä kasteen järjestelyihin, ottakaa yhteyttä Tampereen aluekeskusrekisteriin puh. 03 2190 222 arkisin kello 9-15.

Kaste voidaan toimittaa kirkossa tai kotona. Vilppulan seurakuntakodin, Mäntän seurakuntatalon ja Tammirannan seurakuntakodin tiloja voi vuokrata juhlapaikaksi. Ennen kastejuhlaa pappi ottaa yhteyttä perheeseen ja tulee keskustelemaan kasteeseen liittyvistä asioista.

Tampereen aluekeskusrekisteristä lähetetään pian lapsen syntymän jälkeen vanhemmille lomake, joka täydennetään toimituskeskustelun yhteydessä lapsen ja kummien henkilötietojen osalta. Kastettava tarvitsee vähintään kaksi evankelisluterilaiseen kirkkoon kuluvaa konfirmoitua kummia. Toimituskeskustelun yhteydessä sovitaan kasteen käytännön asioista. Sopivia kastevirsiä voi pohtia jo etukäteen. Niitä löytyy virsikirjan virsistä 214 - 219 ja 490 - 503, sekä virsikirjan uudesta liiteosasta. Seurakunnalla on lainattavissa kastemekko.

Voit halutessasi tutustua myös käytössä olevaan lapsen kastamisen kaavaan.

Siirry sivun alkuun
 

Tulosta tämä sivu