Kaste

Kuva: IronMedia

Kaste on portti seurakunnan yhteyteen.

Perustana on Jeesuksen antama kastekäsky:

"Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni: kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettakaa heitä noudattamaan kaikkea, mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa. Ja katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti."


Kasteessa kastettu liittyy paikallisseurakunnan jäseneksi ja osaksi Jumalan maailmanlaajaa perhettä. Vanhemmat ja kummit kutsutaan yhdessä seurakunnan kanssa kantamaan vastuuta kastetun kristillisestä kasvatuksesta.

Tietoa kasteesta on tarjolla lastaan odottaville vanhemmille kahdesti vuodessa seurakuntatalolla. Illoissa käsitellään kasteen merkitystä, lauletaan kastevirsiä, opastetaan kasteeseen liittyvissä käytännön asioissa ja rohkaistaan toteuttamaan kodin arjessa kristillistä kasvatusta.

Lapsi tulee kastaa kahden kuukauden ikään mennessä. Kasteesta voi sopia kirkkoherranviraston kanssa joko puhelimitse tai käymällä paikan päällä. Kaste voidaan toimittaa kirkossa tai kotona. Seurakuntatalon ja Tammirannan seurakuntakodin tiloja voi vuokrata juhlapaikaksi. Ennen kastejuhlaa pappi ottaa yhteyttä perheeseen ja tulee keskustelemaan kasteeseen liittyvistä asioista.

Kirkkoherranvirastosta lähetetään pian lapsen syntymän jälkeen vanhemmille lomake, joka on täydennetään toimituskeskustelun yhteydessä lapsen ja kummien henkilötietojen osalta. Kastettava tarvitsee vähintään kaksi evankelisluterilaiseen kirkkoon kuluvaa konfirmoitua kummia. Toimituskeskustelun yhteydessä sovitaan kasteen käytännön asioista. Sopivia kastevirsiä voi pohtia jo etukäteen. Niitä löytyy virsikirjan virsistä 214 - 219 ja 490 - 503, sekä virsikirjan uudesta liiteosasta. Seurakunnalla on lainattavissa kastemekko.

Voit halutessasi tutustua myös käytössä olevaan lapsen kastamisen kaavaan.

Siirry sivun alkuun
 

Tulosta tämä sivu