Sana Sinulle

Hartauskirjoitus julkaistu to 9.5.2018 KMV-lehdessä.


Vaarallinen kaksoiskansalainen?


Toissa viikonloppuna (29.4.) Upseeriliitto otti kantaa valmisteilla olevaan lakiesitykseen. Liitto esitti toiveen, että laissa estettäisiin kaksoiskansalaisten toimiminen armeijan tärkeissä sotilasviroissa. Perusteluna oli, että kaksoiskansalaisella saattaisi olla sellaisia toiseen kotimaahan liittyviä intressejä, jotka olisivat uhka Suomen turvallisuudelle.


Sattumalta saman sunnuntain aihe kirkkovuodessa oli "Kahden maan kansalainen". Eräs evankeliumeissa kerrottu tilanne (mm. Luuk. 20: 20-26) on kuin toisinto tuon viikonlopun uutisaiheesta.


Jeesuksen elinaikana Välimeren rantoja hallitsi Rooman imperiumi. puheet Galileaa kiertävästä opettajasta eivät kiinnostaneet heitä pätkääkään, mutta kun samaiseen mieheen alkoi yhä useammin liittyä messias-puhetta, heräsi huoli, onko Jeesus uhka alueen vakaudelle ja Rooman kansalaisten turvallisuudelle.


Asia päätettiin selvittää kysymällä Jeesuksen mielipidettä veronkannosta. Hyväksymällä verot, hän olisi roomalaisille harmiton, kieltäytymällä veroista taasen valtion vihollinen.


Jeesus vastasi. Otti rahan, jossa oli keisarin kuva. Sanoi, että keisarille annetaan, mikä keisarille kuuluu, ja Jumalalle mikä Jumalalle kuuluu.


Kahden maan kansalaisuus, josta Jeesus puhui, ei kilpaile meidän maallisten valtionrajojen tai passien kanssa. Ei kilpaile, koska taivasten valtakunnassa rajat ja kansallinen erottelu ovat ajatuksina vieraat. Ei taivaassa ole erillisiä alueita suomalaisille, ruotsalaisille tai muille kansallisuuksille.


Jos tarkkoja ollaan, karttoihin piirrettävät valtioiden rajat ovat jotain kovin luonnotonta. Yritäpä vaikka selittää muuttolinnuille, miten niiden tulisi noudattaa rajamuodollisuuksia.


Tämä pallo on yhteinen. Ja kerran perillä siellä taivasten valtakunnassa, josta Jeesus puhui, tämä rajattomuus on lopulta totta. Silloin ei enää Rooman sotilaiden tai Upseeriliiton tarvitse pelätä kaksoiskansalaisia.


Matti Kivilahti

seurakuntapastori

Mänttä-Vilppulan seurakunta


Siirry sivun alkuun
 

Tulosta tämä sivu